Je bekijkt nu Zo kan je jouw compressor onderhouden

Zo kan je jouw compressor onderhouden

Als je een compressor hebt is het van belang om deze goed te onderhouden. Zo blijft je compressor goed werken en gaat die ook nog eens langer mee. Als je de compressor op de juiste manier onderhoudt voorkom je ook gevaarlijke situaties. Het is dus een belangrijke taak die je op de juiste manier moet uitvoeren. Wij leggen wat de juiste manier voor compressor onderhoud is. We zetten alle stappen voor je op een rijtje.

Stap 1: Zorg voor een goede voorbereiding

Allereerst is het belangrijk dat je zorgt voor een goede voorbereiding. Kijk in de handleiding van je schroefcompressor en als je deze niet meer hebt kan je deze vinden door op internet te zoeken op het type nummer. Voordat je begint met het onderhoud is het belangrijk dat je de stroom uitschakelt. Check dit even door de stekker uit het stopcontact te halen. Open de condenswater aftapkraan zodat de ketel kan ontluchten.

Stap 2: Zorg dat het condenswater afloopt

Het kan zijn dat er condensatie ontstaat. Dit komt doordat de lucht in de compressor wordt samengeperst. Het is belangrijk dat je het water van het condens laat weglopen via het aftapkraantje aan de onderkant van het reservoir. Als je dit niet doet is dit op de lange termijn schadelijk, de binnenkant van het vat kan gaan roesten. Het beste is dat je dit voor elk gebruik doet. Zo voorkom je roest in het vat.

Stap 3: Zorg dat je het oliepeil controleert

Het is ook belangrijk dat je regelmatig het oliepeil controleert. Kijk of er voldoende olie in de motor zit. Als er geen olie meer in de motor zit is dit schadelijk voor de compressor. Je kan het oliepeil controleren door de kijken naar het glazen oog aan de voorkant van de compressor. Het peil moet tussen de minimale en maximale lijntjes vallen. Wanneer er te weinig olie in de compressor moet je olie bijvullen. Gebruik een trechter om te zorgen dat je dit netjes doet. In de handleiding van je compressor staat ook vermeld na hoeveel werkuren je de olie moet vervangen. Meestal is dit ongeveer na ongeveer 250 werkuren, maar doe dit in elk geval één keer per jaar.

Stap 4: Zorg dat je de luchtfilters controleert

Luchtfilters verwisselen is een makkelijke klus om te doen. Het is een belangrijke taak. Hoe vaker je de compressor gebruikt hoe vaker je de luchtfilters zal moeten schoonmaken. Je kan ze heel makkelijk uit de compressor halen. Soms moet je de luchtfilters uit de compressor halen door ze los te draaien met een schroevendraaier maar bij de meeste gevallen haal je ze heel makkelijk zonder gereedschap eruit. Het is verstandig om de luchtfilters wekelijks stofvrij te maken. Je kan dit doen door hard te blazen of gebruik te maken van een blaaspistool. Als het vuil niet te verwijderen is, kan je nieuwe filters kopen.

Stap 5: Zorg dat je de aandrijfriem goed controleert

Tenslotte is het belangrijk dat je de aandrijfriem goed controleert. Controleer deze om de twee maanden door te kijken of er scheuren in zitten. Als de riem erg versleten is, zorg dan dat je deze vervangt voor een nieuwe. Je kan hem er simpel vanaf draaien en een nieuwe installeren.

compressor onderhouden tips

 

Geef een antwoord