Je bekijkt nu Zo kan je een raam beveiligen

Zo kan je een raam beveiligen

Vaak wordt bij de bouw van een woning voornamelijk naar de beveiliging op deuren gekeken. Onverstandig, zo stellen slotenmakers. Het is minstens zo belangrijk om de beveiliging van ramen in orde te maken. Dat geldt in het bijzonder voor de ramen die zich in de buurt van een plat dak bevinden. Ook ramen die via een regenpijp te bereiken zijn moeten van een goed slot worden voorzien. Voor het schrijven van dit artikel spraken we met een specialist op het gebied van raambeveiliging in Almere. Welke opties heb je, wanneer je wilt voorkomen dat inbrekers via het raam bij je woning naar binnen dringen?

Goed slot een absolute must voor ramen

Deuren in woningen worden normaliter beveiligd met een cilinderslot. Zo’n cilinderslot heeft vaak minimaal twee en maximaal vier punten, waarop het slot verbonden is met de deurpost. Des te meer punten, des te lastiger is het voor inbrekers om de deur te forceren. Ook voor ramen worden sloten aangeboden. Kies bijvoorbeeld voor een klassiek oplegslot. Het oplegslot wordt, zoals de naam al doet vermoeden, op het raam zelf gemonteerd. Daar waar een cilinderslot in de deur zit. Vergelijkbaar met een cilinderslot is een insteekslot. Het is net als een oplegslot een voorbeeld van een bijzetslot.

Keuze maken tussen verschillende sloten

Een cilinderslot is te dik voor op een raam. Zou je het cilinderslot installeren, dan is de kans groot dat het raam eerder verzwakt dan beveiligd wordt. Het maken van een keuze tussen de verschillende soorten sloten is vaak niet eenvoudig. Onder meer de dikte van het kozijn bepaalt welk slot het meest geschikt is voor de ramen binnen jouw woning. Een relatief dun kozijn is niet geschikt voor een insteekslot. Een oplegslot is hier de beste optie. In andere gevallen kun je voor het insteekslot kiezen. Naast de dikte van het kozijn speelt mee hoe het raam geopend wordt. Opent het raam naar binnen toe? Kies dat geval voor een insteekslot. Bij een raam die naar buiten toe geopend wordt, kun je zowel een insteek- als een oplegslot plaatsen.

Bewegingssensor in de buurt van een raam

Een raam beveiligen met een slot is vaak niet voldoende. Inbrekers zouden de ruit in kunnen slaan, om zo het slot te omzeilen. Je verbetert de inbraakbeveiliging van je woning als geheel, door een alarmsysteem te laten plaatsen. Rond het raam zou je een bewegingssensor op kunnen hangen. Zodra er beweging gedetecteerd wordt, zal het alarm worden geactiveerd. Het schrikt inbrekers af. Naast een bewegingssensor kunnen ook magneetcontacten van pas komen.

Camera’s aan de gevel van je woning hangen

Tot slot is het zinvol om camera’s op te hangen aan de gevel van je woning. De camera’s schrikken inbrekers vaak al af, voordat zij een inbraakpoging overwegen. Het verkleint zodoende niet alleen de kans op een inbraak, maar ook op schade aan het raam of kozijn. Ook zie je makkelijk op de postbode voor de deur staat, en weet je direct wanneer de post wordt bezorgd.

Je kunt kiezen voor een professionele beveiligingscamera, welke beelden opslaat en toegankelijk maakt via een app op je telefoon. Een alternatief is een dummycamera. Deze lijkt net echt, maar neemt geen beelden op.

Geef een antwoord