Je bekijkt nu Wat verdient een postbode?

Wat verdient een postbode?

Heb je jezelf wel eens afgevraagd wat de postbode die je post bezorgt, verdient per maand? Misschien ben je gewoon nieuwsgierig, of overweeg je om zelf postbode te worden. Hoe dan ook, het antwoord op de vraag wat een postbode verdient vindt je in dit artikel.

Salarisindicatie 

Als postbezorger krijg je gemiddeld €10,20 per uur betaald, afhankelijk van je leeftijd. Dagelijks werk je 2 tot 5 uur per dag. Naast dit uurloon krijg je vakantiegeld, en vergoedingen voor bijvoorbeeld je fiets en telefoon. Als postbode van PostNL krijg je ook kortingen op uitstapjes, je verzekering en de sportschool.

Freelance of vast

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil zit in de salarisopbouw van iemand die post bezorgt als bijbaan of als vaste baan. Freelancers verdienen per uur meer, omdat in het uurloon het vakantiegeld en dergelijke al is opgenomen is. Gemiddeld verdien je als postbode tussen de 1.000 en 2.000 euro per maand. Het gemiddelde brutosalaris ligt rond de 1.900 euro.

Wist je dat?! Een postbezorger in Friesland gemiddeld drie keer zo veel verdient als postbodes in andere provincies. Als postbode in Gelderland verdien je gemiddeld het slechtst.

Wat doet een postbode eigenlijk?

We weten allemaal dat een postbode jouw brieven en pakketjes verstuurd en we weten ondertussen ook wat een postbode verdient, maar wat houdt het nog meer in?

De postbode in jouw wijk gaat in de ochtend tussen tien en twaalf uur naar het postsorteercentrum waar hij de brieven en pakketjes voor jouw wijk ophaalt. Afhankelijk van de route en het soort post gaat de postbode er met de fiets, te voet, met de scooter, met een loopkar, of met een elektrisch busje op uit. Een postbode kan tot wel 50 kilo aan post bij zich hebben. Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van benzine of diesel auto’s, PostNL wil hiermee duurzamer ondernemen.

Meestal is de postbode verantwoordelijk voor het bezorgen van post in een straal van 5 km rondom zijn eigen huis en werkt 10 tot 20 uur per week. Dit werk wordt daarom vaak gedaan door mensen die ook een tweede baan hebben of nog studeren.

Hoe kan ik postbode worden?

Je weet ondertussen wat een postbode verdient en hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet. Als dat je wel leuk lijkt en je overweegt om ook postbode te worden wil je nu vast weten hoe je zorgt dat je postbode kunt worden. Het belangrijkste om te weten is dat je geen opleiding nodig hebt om postbode te worden. Het is dan ook een hele goede optie voor studenten of mensen zonder vervolgopleiding.

Toekomstperspectief

Er is in de afgelopen periode heel veel veranderd op het gebied van baankansen. Waar het versturen van persoonlijke brieven steeds meer is afgenomen worden er wel steeds meer pakketjes verstuurd. Je vooruitzichten als postbode zijn zeer gunstig. Gemiddeld zijn er rond de 1000 vacatures in Nederland als postbezorger. Je hebt als postbode ook de mogelijkheid om door te groeien. Je kunt uiteindelijk ook post sorteren of koerier worden.

Geef een antwoord