Je bekijkt nu Wat kost een sloopbedrijf?

Wat kost een sloopbedrijf?

Wanneer je net een nieuw huis hebt gekocht of je huis een flinke verbouwing wilt geven is de kans groot dat je een sloopbedrijf in wilt huren om ervoor te zorgen dat alles goed en netjes gebeurd. Dit is overigens ook het verstandigste om te doen omdat dit een gespecialiseerd bedrijf is, en deze mensen dus weten wat ze doen. Het slopen moet namelijk erg nauwkeurig gebeuren en daarbij heeft een sloopbedrijf speciaal materiaal om het slopen op de juiste manier uit te voeren. Maar wat kost een sloopbedrijf nou gemiddeld? In dit artikel vertel ik je er over.

Een sloopbedrijf inhuren

Je denkt misschien in het begin dat het slopen niet zoveel werk is, dat je het allemaal wel zelf kunt doen. Feit is, dat dit toch meestal niet echt het geval is. Om te beginnen is er meestal aangepast materiaal voor nodig. Het soort materiaal dat alleen voor medewerkers van een sloopbedrijf beschikbaar is. Maar ook omdat er een aantal aandachtspunten zijn met betrekking tot het slopen. Draagmuren in een huis mag je niet zomaar slopen, doe je dit wel dan is het huis niet stabiel meer en kan alles instorten. Met alle nare gevolgen van dien. Als men hier over nadenkt komen ze meestal tot het besef dat een sloopbedrijf inschakelen toch wel de beste keuze is.

Klik hier voor een goed sloopbedrijf

De kosten

Wanneer je dan op zoek gaat naar een goed sloopbedrijf kun je altijd eerst contact opnemen of een offerte aanvragen. Je moet er tenslotte wel rekening mee houden dat het inschakelen van een sloopbedrijf behoorlijk wat kosten met zich mee kan brengen. Zo’n offerte wordt opgesteld aan de hand van bepaalde punten.

 • Het tarief dat het sloopbedrijf in rekening brengt
 • Certificaten, wanneer deze beschikbaar zijn
 • Moeilijkheidsgraad van de opdracht
 • Grootte van de werkzaamheden

Deze punten bepalen in grote lijnen wat het uiteindelijke prijskaartje gaat zijn. Wanneer je een offerte aanvraagt zullen deze punten dan ook zeker meegenomen worden in de berekening. Maar zoals hierboven ook al aangegeven staat is het ook afhankelijk van de grootte van de werkzaamheden en de moeilijkheidsgraad. Verschillende klussen zijn onder andere:

 • Alles slopen tot aan de muren
 • Alles slopen tot aan de fundering
 • Het gebouw compleet slopen
 • Alles kaal opleveren

Dit zijn maar vier voorbeelden maar er zijn er nog meer te bedenken. Bij elk van deze klus is een bepaalde kostprijs berekend maar daar zitten de eventuele bijkomende kosten vanzelfsprekend nog niet bij.

Mogelijke extra kosten

Stel, er moet een speciale kraan gebruikt worden voor de sloopwerkzaamheden, dan wordt de huurprijs van die kraan meestal wel op de offerte aangegeven. Ga er bij deze wel vanuit dat dit geen kleine prijs is. Ook bij bijvoorbeeld het huren van een container voor al het puin, zal de huurprijs op de offerte te vinden zijn. Daarnaast ligt het er ook aan wat er precies gesloopt moet worden. Wanneer er een draagmuur gesloopt moet worden zal dit extra kosten met zich mee brengen omdat deze klus gevaarlijker is dan het slopen van een tussenmuur. Wil je kosten besparen? Dan is het verstandig na te denken of je bepaalde muren kunt laten staan.

Gedeeltelijk zelf slopen

zelf huis slopen goedkoper

Ook is het natuurlijk mogelijk zelf een gedeelte te slopen. Het slopen van een woning of pand gebeurt namelijk altijd in etappes. Zo kun je er dus voor kiezen een gedeelte zelf te slopen en de moeilijkste klussen over te laten aan het sloopbedrijf. Op deze manier kun je de kosten zeker aanzienlijk beperken. Ook is het zo dat, wanneer er veel stappen zijn in het sloopproces, het totale prijskaartje hoog is, maar de individuele stappen goedkoper zijn. Door daar naar te kijken en wellicht zelf het een en ander te slopen kun je hier dus zeker op besparen.

Tips voor wanneer je zelf gaat slopen

Wanneer je zelf een gedeelte van het pand wilt gaan slopen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Afhankelijk van welke gedeelte je zelf gaat slopen heb je bepaald materiaal nodig te weten:

 • Een breekhamer
 • Een luchtbreekhamer
 • Een moker
 • Een stortkoker
 • Een betonkettingzaag
 • Een tegelzaagmachine

Nu kan het goed zijn dat je niet alles van bovenstaand lijstje nodig hebt maar dit zijn wel de meest voorkomende gereedschappen. Wanneer je deze zelf niet in huis hebt kun je ze kopen maar je zou ze ook kunnen huren. Echter, allebei de opties zijn vrij prijzig dus dat zou je af moeten wegen tegen de mogelijke kosten van het sloopbedrijf. Ook zou je zelf een afvalcontainer moeten huren voor al het puin. Hou er hierbij rekening mee dat je dit ruim van tevoren doet, en dat er ook daadwerkelijk plek is om de container te plaatsen.

Ook is het in sommige gevallen nodig om een sloopmelding te maken. Dit wordt nog wel eens vergeten maar is wel heel belangrijk. Het doen van een sloopmelding is gratis maar de voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Is het nodig om een melding te maken maar heb je dit niet gedaan dan kun je een boete riskeren. Daarnaast is het ook mogelijk dat je het sloopmateriaal niet mag storten op een van de aangegeven stortplaatsen binnen de gemeente. Een sloopmelding is in ieder geval nodig indien er asbest moet worden verwijderd en wanneer het sloopafval in totaal wordt geschat op meer dan 10 kubieke meter.

Subsidie voor je huis slopen?

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat het slopen van een woning of pand niet bepaald goedkoop is. Uiteraard ligt het eraan hoe groot de sloopwerkzaamheden zijn en of je zelf een gedeelte van de sloop doet maar dan nog hangt er een behoorlijk prijskaartje aan. Nu is het in een bepaald geval mogelijk om subsidie aan te vragen wat natuurlijk erg zou helpen! De standaard sloopwerken zou je zelf moeten betalen, hier is geen subsidie voor nodig. Maar wanneer jouw woning of het pand asbesthoudend materiaal bevat kan dit er ineens heel anders uit gaan zien.

Asbesthoudende materialen

asbest bij huis slopen

Asbest kan in ontzettend veel verschillende materialen zitten dus het is goed om dat eerst eens na te kijken. Asbest wordt veel gevonden in daken, maar het kan net zo goed in isolatiemateriaal zitten of in je vloer. Het is niet zo dat je bij het slopen van alle asbesthoudende onderdelen ook direct subsidie ligt; dit zit helaas wat ingewikkelder in elkaar.

Het is namelijk zo dat er alleen sprake is van een subsidie wanneer het gaat om een dak waar asbest in zit. Tevens geldt dit niet alleen voor particulieren maar ook voor bedrijven en non-profit organisaties. De reden waarom deze subsidie er is, is omdat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn. Tot 2024 is er dan ook subsidie beschikbaar voor wanneer je een asbest dak hebt, en deze wilt gaan verwijderen. De subsidie die hiervoor ontvangen kan worden ligt rond de €4,50 per vierkante meter. Let er wel op dat dit enkel voor het dak is; alle andere materialen vallen niet binnen de subsidie regeling en zullen zelf betaald moeten worden.

Besparen op het sloopwerk

Je woning of pand heeft geen asbest dak en dus heb je geen recht op subsidie. Maar hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je wat bespaart op de kosten? Allereerst kun je er voor kiezen een sloopbedrijf bij jou uit de buurt te kiezen. Zo bespaar je in ieder geval al een som geld aan de voorrijkosten. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de €0,25 en €0,50 euro per kilometer; wat misschien niet zo veel lijkt maar wanneer jij een bedrijf benaderd dat 80 kilometer bij je vandaan zit kunnen deze kosten behoorlijk hoog oplopen.

Maar kijk ook eens naar het gedeelte wat je in principe zelf zou kunnen doen. Is dit wel zo financieel interessant als dat je in eerste instantie dacht? Ja, je bespaart werkuren maar je zou ook gespecialiseerd materiaal moeten huren of kopen. Je zou dit dus het beste tegen elkaar af kunnen strepen en kunnen bekijken of het echt wel voordeliger is wanneer je een gedeelte zelf doet. Grote kans namelijk, dat het uiteindelijk het goedkoopst is wanneer je het volledig door een sloopbedrijf laat doen. Op die manier hoef jij ook geen duur materiaal aan te schaffen of te huren, en weet het sloopbedrijf ook waar zij aan toe zijn.

Checklist voordat je begint

Wanneer je alles tegen elkaar af hebt gewogen is het tijd om een sloopbedrijf te benaderen. Dit kan door een bericht te sturen, te bellen of een offerte op te vragen. Maar in al deze gevallen zou het sloopbedrijf enkele gegevens van je moeten hebben. Zo moeten ze natuurlijk weten wat er gesloopt moet worden en hoe groot deze opdracht is. Om die vragen te beantwoorden is het handig een checklist te hebben.

 • Breng duidelijk in kaart wat er precies gesloopt moet worden; is dit het hele gebouw of maar een gedeelte? Je zou dit heel precies uit moeten tekenen zodat het voor het sloopbedrijf ook duidelijk is. Kijk ook op de offerte na of dit precies zoals jij het hebt omschreven, is opgenomen. Wanneer dit niet het geval is laat dan de offerte aanpassen totdat hij helemaal in orde is.
 • Ook zou je duidelijk moeten hebben of je zelf gaat slopen of dat je alles uit handen geeft. Ook wanneer je zelf een klein gedeelte gaat doen is het verstandig dit te vermelden zodat het sloopbedrijf hier ook van op de hoogte is.
 • Informeer bij het sloopbedrijf of jij zelf verantwoordelijk bent voor het aanvragen van een afvalcontainer. Als dit het geval is dien je deze ruim van tevoren aan te vragen. De gemiddelde prijs voor het huren van zo’n container ligt tussen de €30 en €50 euro per week.
 • Kijk goed na in de woning waar de draagmuren zich bevinden. Ook wanneer je de werkzaamheden uit handen geeft is het verstandig te weten waar deze draagmuren zitten en dit aan hen door te spelen.
 • En als laatste doe je er goed aan te kijken of er ergens schade is. Wanneer er gesloopt wordt kan het natuurlijk zo zijn dat er schade ontstaat aan een onderdeel dat niet gesloopt hoeft te worden. Het is belangrijk dit regelmatig te controleren. Zie je ergens schade? Bespreek dit dan met het sloopbedrijf; zij zijn verantwoordelijk voor de schade die ontstaat ten gevolge van de werkzaamheden. Het is eveneens verstandig hier foto’s van te maken, en indien mogelijk ook foto’s te maken voordat het slopen begint zodat je voor, -en na foto’s beschikbaar hebt. Is het sloopbedrijf inderdaad verantwoordelijk voor de aangebrachte schade? Dan kun je een schadeclaim indienen.

Beste sloopbedrijf Nederlands (promotie):

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sloop Gigant
Venenweg 17 i, 1161 AK Zwanenburg
020 497 1683

Geef een antwoord