Je bekijkt nu Insteekslot kapot? Zo vervang je het slot!

Insteekslot kapot? Zo vervang je het slot!

Een kapot slot is ontzettend vervelend. Soms is het voldoende om een kapot insteekslot van een druppeltje olie te voorzien, waarna deze weer goed zal draaien. Lastiger wordt dit, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van vorstschade of wanneer de sleutel is afgebroken bij het draaien van het slot. Een insteekslot vervangen in Lelystad, Amsterdam of een andere grote stad kun je in zo’n situatie het beste overlaten aan een slotenmaker. Slotenmakers beschikken over de kennis, ervaring en ook het gereedschap om het slot op professionele wijze te vernieuwen.

Tip: zorg dat je vooraf informeert naar de kosten voor het vervangen van het kapotte insteekslot. Het voorkomt dat je een veel hogere rekening gepresenteerd krijgt, dan je vooraf verwacht had.

Zelf een insteekslot vervangen is vaak lastig

Nog voordat je een slotenmaker inschakelt om het insteekslot te vervangen, zou je zelf een poging kunnen wagen. Belangrijk om op te merken is dat het vervangen van een insteekslot vaak niet eenvoudig is. De kans op schade aan de deur of het raam waarop het slot gemonteerd zit is groot. Bekijk voor je aan de slag gaat een aantal instructievideo’s, die je online vindt. In zo’n video wordt vaak stapsgewijs toegelicht hoe het vervangen van een slot in z’n werk gaat. Ook kun je een stappenplan downloaden en deze volgen tijdens het vervangen van het kapotte slot.

Oplegslot vervangen vaak makkelijker

Veel makkelijker is het om een oplegslot te vervangen. Zowel het insteekslot, als het oplegslot behoren tot de categorie met bijzetsloten. Oplegsloten werden voorheen vaak gebruikt op ramen. Tegenwoordig kiest men vaker voor een insteekslot, omdat een oplegslot niet op kunststof kozijnen te monteren is.

Kijk naar SKG-score bij nieuw insteekslot kopen

Bij het kopen van een nieuw insteekslot is het raadzaam om te letten op de SKG-score die aan het slot gegeven is. SKG is een stichting die sloten een beoordeling tussen de nul en drie sterren geeft. Des te meer sterren het slot gekregen heeft, des te beter is het slot ook bestand tegen de methoden die inbrekers gebruiken om een woning binnen te dringen. Deze SKG-score wordt overigens niet alleen aan insteeksloten gegeven. Vaak zie je de score ook staan op de verpakking van bijvoorbeeld een cilinderslot. Het is erg belangrijk om te kiezen voor een slot welke goed bestand is tegen veel voorkomende inbraakmethoden.

Verbeter de beveiliging door een sterker slot te laten monteren

Is het insteekslot kapot gegaan bij een inbraak(poging)? In dat geval loont het om te kiezen voor een steviger insteekslot. Laat een slotenmaker bijvoorbeeld een insteekslot met twee, in plaats van één contactpunt in de deurpost of het raamkozijn plaatsen. Des te meer contactpunten een slot heeft, des te veiliger deze ook is. Een inbreker zal ieder van deze contactpunten moeten forceren, voordat deze in je woning komt. Je kunt een sterker slot combineren met een alarmsysteem. Hang bijvoorbeeld een beveiligingscamera op aan de buitenzijde van je woning en combineer het met een bewegingssensor rond het raam. Ook magneetcontacten kunnen helpen de woning veiliger te maken.

Geef een antwoord