Je bekijkt nu Dit kan je met een bedfreesmachine

Dit kan je met een bedfreesmachine

De standaard functie van een freesmachine is het uitsnijden van een bepaalde vorm uit een plaat van diverse materialen zoals staal, aluminium, kunststof of hout. Het gedeelte van de freesmachine waar het te bewerken materiaal op wordt gelegd heet het bed. Een voorbeeld van een type bedfreesmachine is de cnc bedfreesmachine.

Verschillende assen

Bij een freesmachine zijn er verschillende bewegingen die kunnen worden gebruikt voor het frezen van het materiaal. Zo heb je een x-as frees, waarbij de frees van links naar rechts beweegt op het materiaal te frezen, er is de y-as frees, waarbij de frees van voor naar achter beweegt om het materiaal de frezen en de z-as, waarbij de frees van boven naar beneden beweegt om het materiaal de frezen. Deze verschillende assen kunnen handig zijn bij verschillende vormen die gefreesd moeten worden.

Toepassing van freesmachines

bedfreesmachine

Is er een kabel van bijvoorbeeld de televisie die weggewerkt moet worden, dan kan er een muurfrees worden ingezet. Hiermee kan gemakkelijk een gleuf of sparing worden gemaakt zodat deze kabels netjes weggewerkt kunnen worden. Alsook kan een freesmachine gebruikt worden om in een houten nachtkastje een LED-strip te verwerken. Daarnaast is een freesmachine geschikt om bijvoorbeeld kasten, lijsten of een keukenblad netjes als te werken.

Buiten het netjes afwerken van materiaal kan een freesmachine ook worden gebruikt om een materiaal te strippen en te laten ontdoen van een laag verf of lak.

Voordelen van een bedfreesmachine

De voordelen van een frees zijn vooral het feit dat het materiaal netjes wordt afgewerkt en er dus geen gebruikssporen op het materiaal achterblijven. Ook is een bedfreesmachine voor de meesten makkelijk in gebruik alhoewel een bedfreesmachine wel een robuust apparaat is dus heeft wellicht niet iedereen plek voor een bedfreesmachine in de schuur. In totaal is een bedfreesmachine voor zowel kleinere als grotere werkstukken geschikt en is het een goed stuk gereedschap voor iedereen geschikt.

Geef een antwoord