Je bekijkt nu Bijzetslot nodig? Dit moet je doen!

Bijzetslot nodig? Dit moet je doen!

Sloten bestaan er in tal van verschillende soorten en modellen. Het meest bekend is het cilinderslot, welke gebruikt wordt voor het beveiligen van deuren in woningen. Kenmerkend voor een cilinderslot is het feit, dat deze verschillende contactpunten heeft met het kozijn. Ieder van deze contactpunten moeten worden opengebroken om de deur te kunnen openen. Alternatief voor een cilinderslot is een zogenaamde bijzetslot. Een bijzetslot plaatsen in Den Haag, Rotterdam of bijvoorbeeld Amsterdam kun je zelf doen. Je kunt het ook overlaten aan een slotenmaker. Een bijzetslot plaatsen is niet geschikt voor het beveiligen van deuren in woningen. Je gebruikt deze sloten, welke overigens in verschillende varianten verkrijgbaar zijn, voornamelijk om ramen te beveiligen.

Verschil tussen bijzetslot en cilinderslot

Waar een cilinderslot meerdere contactpunten heeft met de deurpost, heeft een bijzetslot meestal slechts één contactpunt. Dit betekent dat een bijzetslot veel eenvoudiger open te breken is dan een cilinderslot. In de basis maakt dit niet uit, wanneer een bijzetslot gebruikt wordt op een raam ver uit de buurt van een regenpijp of bijvoorbeeld een lager stuk dak. Zit het raam wel in de buurt van de regenpijp? Kies in dat geval altijd voor een bijzetslot met tenminste twee contactpunten. Het verkleint de kans op een inbraak aanzienlijk.

SKG-keurmerk voor bijzetsloten

De kwaliteit van een bijzetslot valt niet alleen af te lezen aan het aantal contactpunten wat zo’n slot heeft met een raamkozijn. Kijk ook naar de beoordeling die het SKG aan het slot heeft gegeven. SKG is een onafhankelijke stichting die bijzetsloten, maar ook cilindersloten beoordeelt met een score van maximaal drie sterren. Het geeft aan in hoeverre zo’n slot bestand is tegen de inbraakmethodes van inbrekers.

Lees ook: Sloten zelf vervangen doe je zo!

Bijzetsloten in verschillende soorten

De bijzetsloten worden in verschillende soorten aangeboden. Onderscheid maakt men tussen een insteekslot en een oplegslot. De naam van beide sloten verklaart al, hoe deze werken. Een insteekslot lijkt het meeste op een cilinderslot qua werking. Zeker bij nieuwbouw wordt vrijwel standaard voor dit type bijzetslot gekozen. In oudere woningen zien we vaker een oplegslot. Dit slot monteer je op bijvoorbeeld een houten raam. Het monteren van een oplegslot is relatief eenvoudig. Je hebt er de hulp van een slotenmaker lang niet altijd voor nodig. Bij een insteekslot is dit lastiger. Zeker wanneer er nog geen gaten in het kozijn zitten. Schakel een slotenmaker in om een nieuw insteekslot te monteren.

Gebruik van bijzetsloten buiten je huis

Niet alleen in huis komt een bijzetslot van pas. Je kunt de bijzetsloten ook buiten de deur gebruiken. Zowel insteek- als oplegsloten worden regelmatig gebruikt voor het afsluitbaar maken van een schuttingdeur. Helemaal sluit je zo’n deur natuurlijk niet af, daar een inbreker ook over de schutting heen zou kunnen klimmen. Ook voor het beveiligen van een losstaand schuurtje of een tuinhuis wordt regelmatig een bijzetslot gebruikt. Bewaar geen waardevolle voorwerpen in zo’n tuinhuis of schuur, want de deur zal relatief makkelijk open te breken zijn door een inbreker. In huis kun je de bijzetsloten combineren met een alarmsysteem of bijvoorbeeld een beveiligingscamera rond de woning.

Geef een antwoord